The Little Hearts Daycare

Port Elizabeth, Sydafrika

Vi stöttar arbetet i förskolan Little Hearts Daycare som idag har ca 30 barn i åldrarna 1-6 år. Förskolan finns i stadsdelen Holland Park där vardagen för många präglas av arbetslöshet. Förskolan drivs av eldsjälen Lisa, som gått The Richenburg Foundations mentorskapsprogram. 

Allting började med att Lisas familj, som stod utan inkomst efter att den fabrik som Lisas pappa arbetade på stängdes ned, beslutade att bygga en plats för människorna i Holland Park att samlas på, ett slags "community center". Ungefär samtidigt som lokalen stod färdig på familjens bakgård fick Lisa idén att starta något som saknades i området, en förskola. Bristen på förskola ledde till att många barn inte hade någonstans att ta vägen när deras vårdnadshavare, ofta ensamstående mammor, åkte till sitt arbete. Lisa såg detta och hon såg även att dessa barn inte fick någon möjlighet till nödvändigt stöd och utbildning för att bygga grunden till deras framtid. Detta ville Lisa ändra på. 

I oktober 2013 startade Lisa sin förskoleverksamhet. I januari 2014 tog hon och hennes mamma hand om 6 st barn i åldrarna 2-3 år. I början hade de knappt råd till det absolut nödvändigaste för barnen eftersom hennes pappa var arbetslös och familjen saknade inkomst. Idag har Lisas förskoleverksamhet utökas med ca 30 st barn i åldrarna 1-6 år. Fler barn står på kö och verksamheten har flyttats till något större lokaler, som består av 3 rum och en bakgård.


Detta har vi gjort hittills

Ingen kan göra allt... Men det här har vi lyckats göra!

  • Lekplats - På förskolans baksida har vi bidragit till en lekplats med gungor, klätterställning och rutschkana där barnen kan komma ut och leka av sig.
  • Nya stolar - Hållbara stolar som kunde ersätta de plaststolar som så ofta gick sönder innan.
  • Matkassar under lockdown - På grund av Covid-19 blev familjer i grannskapet utan arbete och fick svårt att köpa in mat. Genom The Richenburg Foundation kunde mat köpas in och delas ut till behövande.
  • Hyra under lockdown - På grund av Covid-19 var förskolan tvungen att stänga ner under lockdown. Vi hjälpte till med hyra under denna tid.
  • En anställning - Under 2019 kunde vi med hjälp av insamlade medel stötta en tredje anställd, som blev en efterlängtad hjälp för att ta hand om de 30 barnen.
  • Julavslutning - Skolåret 2018 avslutades i december med fika och hoppborg, till barnens stora förtjusning!
  • Leksaker, skötbädd och grindar - Med användbara saker blir arbetet på förskolan enklare och tryggare.
  • Tillbyggnad på bakgården - Med hjälp av insamlade medel sommaren 2018 kunde Little Hearts Day Care se till så att staket sattes upp så att barnen fått en plats att leka på utomhus.
  • Madrasser - Det saknades en plats för barnen att sova middag och madrasser köptes in våren 2018.
  • Avslutningsfika - Innan jullovet 2017 såg vi till att barnen fick en lite extra mysig avslutning av terminen.Port Elizabeth och Holland Park

Port Elizabeth är en mycket vacker stad i sydöstra Sydafrika med ca 1,2 miljoner invånare. Strax utanför de centrala delarna av Port Elizabeth finns Holland Park, ett område som ligger inklämt mellan choklad-, medicin- och plastfabriker. Samhället är delvis präglat av arbetslöshet, missbruk och hopplöshet. I samhället finns dock eldsjälar, förebilder och personer som tror på människorna i området och som tror på en ljusare framtid.  

Little Hearts Daycare

Det går ca 30 st barn på förskolan som är den enda förskolan som finns i området. Förskolans mål och vision är att barnen ska få en trygg grund att stå på, en möjlighet att få vara barn och en chans till en hoppfull framtid. 


Följ oss på sociala medier

Vi uppdaterar löpande vad som händer, gå gärna in och följ!

Följ sidan The Richenburg Foundation på Facebook.

Följ kontot TheRichenburgFoundation på Instagram.

Skapa din hemsida gratis!